disable highlight

Followers

Monday, 26 September 2011

Tolong Berhenti Merokok


Assalamualaikum w.b.t

Merokok adalah senjata yahudi yang paling berjaya
Nak tahu kenapa x??
Bila orang tuh hisap rokok, mana ade diorang mulakan dengan Bismillah
Ada ke??
Lepas habis hisap rokok pulak cakap Alhamdulillah
Ke ada??
Kalau korang perasan api sangat sinonim dengan syaitan
Meletakkan jari di mulut merupakan amalan Yahudi
Mengepit dua jari pada rokok melambangkan salib
Merokok sama je dengan membakar duit


sumber

Hasil daripada congakkan math aku yang x seberapa nie, bagi aku perokok semua da boleh dikira wajib untuk menunaikan haji da... tanpa sebarang alasan... diorang tak boleh cakap yang diorang takde duit untuk itu... bagi aku perokok2 yang da veteran nie dikira sangat2 mampu untuk menyempurnakan rukun islam yang ke-5... bawah nie ader calculation yang aku buat...

sekotak = RM 10
seminggu = RM 30
sebulan = RM 120
setahun = RM 1440
10 tahun = RM 14400
20 tahun = RM 28800 (jumlah kasar jekk)

So, perokok2 semua jom laa berhenti... kalau nak cakap pasal keburukan merokok nie memang sampai subuh esok laa baru abes jawabnya... lagipon aku tahu korang mesti tahu pasal keburukan merokok nie kan... so, malas laa nak cakap pasal tuh kat blog nie... buat ngantuk je nanti... kah kah kah... 

Tapi...tapi.. tapi... aku nak ubah sket persepsi orang ramai pasal orang yang merokok nie... dekat mata masyarakat semua yang merokok nie mesti jahat & kurang akhlak kan... bagi aku takde pon... semua nya sama je sama ada merokok ataupon tak... so, dont judge a book by its cover ok... 

Nak berhenti bukannya senang.. aku tahu yang tuh... aku tak salah kan 100% dekat orang2 yang merokok nie... masing2 mesti ada sebab kan kenapa diorang boleh start merokok... mungkin sebab keadaan sekeliling yang mempengaruhi diorang.. aku percaya ada dalam kalangan korang tak nak pon terjebak dengan benda2 nie... ye dak??  

Kalau ada usaha & azam untuk berhenti, insyallah boleh... first step korang cuba kurangkan dulu jumlah batang rokok tuh dalam sehari... ataupon korang boleh try makan gula2 yang kat dalam iklan tv tuh (berkesan ke??).. 

Lagi satu, aku tahu semua perempuan tak suka pasangan merokok kan?? kalau yang suka tuh memey pelik laa...  korang sebenarnya boleh menggunakkan power korang sebagai perempuan untuk tolong pasangan korang berhenti merokok.. tapi kena buat dengan cara halus laa (slow2) & take time sket... sebabnya laki akan buat apa je untuk perempuan yang diorang suka@sayang... sape setuju sila angkat tangan macam saya... kah kah kah... 

p/s :: assignment da menjadi teman hidup aku sekarang

10 comments:

Nafisah Ruslan said...

salah satu cara nak stop:

tiap kali rasa nak merokok tu, pegi gosok gigi, gusi, lidah lelangit, pepipi..eh? ape2 jela dalam mulut tu sampai rasa tak nak merokok.. alang2 tu boleh buat mulut wangi.. haaa..

jangan buat sekali je pulak, tak berkesan lah kan.. buat banyak kali.. insya Allah boleh. awek, family, kawan, sedara mara pasti suka. termasuk anda yang nak berhenti tu :)

selamat mencuba!

ctk said...

ct pon xske lelaki merokok...apa pon lelaki merokok banyak masalah bg ct..hehehe..

perenggan last tu ct stuju...ct pon da ugut macam2 kt dy..alhamdulillah slow2 dy da kurgkan..hehehe

MrS. F said...

org yg sy syg tu x mrokok...n sy hrp die takkan mrokok... ^_^v

Umie Artoqiemie said...

kau buat pegi haji kan bagus.. aku tak suka org merokok!!

Umie Artoqiemie said...

*kau-kalau, sorry typo

Anas Clay said...

cayalah admin.. try baca ni.. mungkin ada persamaan dengan post ni.. hehe http://blogorigin.blogspot.com/2011/09/antara-dunhill-dan-lancer.html

Finaz Jaafar said...

huhu aku kurang gemar org merokok tp kn klo dah habit dy nk wt cmne,.cme mtk dy dok jauh sket dr aku kalo dy tgh mrokok..=)

Aesya Zealous said...

i dont like smoker..

tp klu da jodoh nak wat cmne..hahaha

i am S!L4H.. said...

salute la sape yg bole buat lelaki berhenti merokok. wohoooo

MissF said...

hah, ni aku de bt entri pesanan buat perokok! kalau si perokok xrs pape, mmg jenis xsyg nyawa & agama... pfftt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...