disable highlight

Followers

Sunday, 18 December 2011

Nama kegemaran dan pilihan Jin untuk anak mereka



Sekadar perkongsian info dari Wall facebook kawan mengenai nama kegemaran dan pilihan Jin untuk anak mereka.

Sumber Info : Program Tanyalah Ustaz bersama Al-fadhil Ustaz sharhan Shafiee
Tajuk Perbincangan : Indahnya Perubatan Islam | Nama kegemaran dan pilihan Jin untuk anak mereka 

Cuba elakkan meletakkan atau memanggil anak dengan nama:
Balqis, 
Qistina, 
Batrisyia, 
Erisya (Arisya), 
Dzakwan, 
Najwa.
*atau yg seumpamanya, sebab tak sure ejaan yg betul

Dikhuatiri dengan meletakkan nama-nama ini anak-anak mudah mendapat penyakit pelik-pelik. Sekiranya sudah terberi, contohnya Nur Qistina, boleh dipanggil 'Nur' bukan Qistina, sekiranya Muhamad Dzakwan, boleh dipanggil 'Muhamad', (Terutama bagi anak-anak kecil yg sering menangis cuba panggil dengan panggilan lain)

Wallahu a’lam bish-shawab.




5 comments:

jijah said...

amboi..nma anak pulak =))

Nurul Najwa said...

setakat yang saya tahu, nama2 tersebut mempunyai maksud yang baik2. kenapa tidak dibenarkan pula? ada hadis sohih yang boleh membuktikan ke? kalau x ada, jangan letak. bida'h. :)

mohon penjelasan.

✿ cik pieQa ✿ said...

oi oi oi !

kenapa nama aku yang suci pon termasuk.

aku seakan tidak percaya.

nama najwa jugak yang jin suka.

arghh ! rasa macam nak lempang pipi sendiri .

fayyadhah 'aqidah said...
This comment has been removed by the author.
fayyadhah 'aqidah said...

Bismillah...
Assalamualaikum....
Saya akn mjawab ptnyaan saudari Nurul Najwa,, tiada dlm hadith, nme2 ini tdak baik mksudnye.. Malah, mksudnye begitu indah dlm Islam... Namun, nme2 ini sering dgunakn oleh golongn jin bdasarkn kajian n pgalaman ustaz Sharhan spnjg pnglmn beliau mjd pengamal perubatan.... Sbyk 60-70% nme ini, bila berubat/ mpunyai pyakit misteri akn minta diubati... Nie bdasrkn pgalaman n pndpt beliau..Bole rjuk tanyalah ustaz (ustaz sharhan sndiri yg smpaikan) dan ustaz azhar idrus.... Bole cari kat youtube....
Tapi....
Dato' Dr Haron Din tlh MENOLAKNYA.. Dn Dr Zaharuddin jga tlh mnolaknya... Bdsarkn surah al-Naml ayat 65...
Bole rujuk...
http://mrsamad.blogspot.com/2012/02/jangan-percaya-nama-anak-anak-jin.html

Msing2 de pndgn peribadi... Kalo kita rse was2, baik kita tinggalkn sesuatu amalan tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...