disable highlight

Followers

Sunday, 7 August 2011

Kenangan Ramadan


Waaaa!! rindu nya puasa tyme kecik2 dulu...korang rindu jugak x?? sebab apa korang rindu?? bagi aku laa masa kecik2 dulu kan JAHIL sket.. so, terasa HEAVEN laa.. setakat curik2 minum air waktu amek wudhuk tuh biasa laa kan.. boleh kuar malam2, lepak2, sembang2.. pastu bakar mercun kat rumah orang.. perang meriam kabaid dengan taman sebelah lagi... hahaha!! puas beb... puasa tyme kecik2 dulu nie lagi best dari puasa yang sekarang nie.. bukan aku nak cakap puasa tyme besar2 nie xbest tapi seronok die x sama macam dulu.. bagi aku ada 3 benda yang buat puasa dulu2 seronok..


1.Tarawih
Memang jarang laa dulu aku solat terawih full.. walaupon surau dekat rumah aku tuh buat 8 rakaat jek.. selalu nya 2 rakaat yang first ada pastu "ghaib".. ghaib pergi mencari mercun... agak2 da rakaat akhir nanti baru ada balik di saf belakang dengan bertahiyat akhir.. hahaha!!

2.Tadarus
Nie satu lagi aktiviti yang wajib buat tyme bulan puasa mase aku kecik2 dulu.. setiap malam lepas terawih buat tadarus plak.. tapi tadarus nye x sampai 30 minit pon... balik rumah tetap kul 12 o 1 pagi jugak.. borak2 + makan2 jek banyak tapi janji 30 juzuk khatam!!



3.Mercun
Bulan puasa memang bulan bermain mercun.. ader je port2 baru yang jual benda alah tuh.. aku berani jamin bunyi mercun takkan xpenah ada laa tyme bulan ramadan... kalau tengok drama tv pasal raya mesti ada buat adegan bermain bunga api o mercun kat luar rumah.. macam mane laa nak pupus budaya tuh... haha!! bukan aku nak galakkan diorang main mercun tapi da pandai2 laa hidup kan.. hilang jari tanggung sendiri laa...



Sekarang da x rase da semua nie.. kalau pergi solat terawih pon da ramai member2 yang xde.. xde tuh bukan maksud da mati ke ape tapi masing2 da ada komitmen sendiri.. ada yang da kerja, belajar di luar kawasan & macam2 lagi laa... tapi aku still seronok sebab kat taman aku nie ade lagi budak2 yang meneruskan tradisi kiteorang dulu tuh... bila tengok balik perangai masing2 sebijik macam kiteorang... haha!!

p/s :: da pikir nak raya da.. haha

10 comments:

zulaikhanurwanazam said...

main bunga api lagi best, selamat je :DD

Chachos Cheezy Wedges said...

bunga api x meletop2.. xbest laa.. hahaha...

syuhadamdhassan said...

selamat hari raya...hahaha

Chachos Cheezy Wedges said...

awl lg laa.. hahaha.. baru pose ke 10.. haha

Diya Lolipop said...

wahh nak maen mercun!!syok2...

Chachos Cheezy Wedges said...

haha.. mercun bahaya tok gurl.. men bunga api je k.. haha

SyedGraphiX said...

dah lame tak men mercun. hahha

Chachos Cheezy Wedges said...

nak aku peg beli kn tak?? haha... bnyk kat tmn aku nie.. haha..

asy faro said...

thanx weh cheezy wedges!! singgah blog ak n tnggalkan komen kat entry proton=D
jngan main mercunj!!!hahaha

Chachos Cheezy Wedges said...

mne de men mercun da weyh.. hahaha!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...