disable highlight

Followers

Monday, 1 August 2011

5 Tips untuk Blogger


Disebabkan sekarang aku da jadi budak blogger & terlalu taksub kat benda alah nie, aku nak share sket laa pendapat aku tentang cara kita untuk menarik orang lain supaya singgah & follow blog kita nie... mostly, semua blogger buat post baru mesti nak suruh orang lain jengguk & bace entry kita tuh kan... lepas tuh nak diorang jadi follower kat blog korang.. betol x??  korang akan senyum + hepi giler2 bila diorang ader tinggal kan komen kan3?? hahaha!!


  1. Elakkan Copy & Paste dari blog orang lain... jangan terlalu kerap walaupon niat kita hanya untuk berkongsi.. kalau nak jugak, try buat ayat sendiri & ringkaskan.. 
  2. Kalau boleh pendekkan ayat2 dekat dalam entry korang tuh & banyakkan letak pic2 yang ader kaitan.. pening + serabut weyhh kepala otak kalau bace panjang2 nie... tengok gambar lagi best, cepat & menarik... kesian laa kat diorang tuh...
  3. Post korang yang dekat main page tuh letak laa banyak2 sket.. tak semua post kita tuh best2 kan.. kalau ader satu je dekat main page tuh kan boleh menyebabkan orang malas nak bace entry korang yang lain2.. dengan serta merta diorang akan choww dari blog korang tuh... so, rugi laa korang nanti...
  4. Wajib letak widget seperti Popular post, Linkwithin, or Recent post dekat blog korang... ini memudahkan orang lain untuk melihat entry2 best korang yang lain dengan cepat & pantas.. tak letak semua pon xpe.. satu sudah memadai...
  5. Jangan terlampau menggunakan shortform tahap dewa untuk entry korang... sangat sukar orang lain nak baca.. takkan laa diorang nak mengeja satu2 plak kan.. hahaha!! lagi satu make sure blog korang x mampat & serabut sangat... kalau x diorang nak bukak pon rimas...
Haaaaaa.... nie semua pendapat aku je.. ape yang aku rase setelah menceburi dunia blog nie... walaupon baru jek buat blog nie... kalau korang setuju leh laa ikut tips aku nie... kalau x setuju, jangan marah taw.. nie pendapat je.. hahaha... walaupon kita ader ramai followers tapi diorang tak bukak & lupa kewujudan blog kita nak buat ape kan... 


p/s :: Masa itu Emas.. jangan bazirkan masa followers korang ye..

13 comments:

luqman zakaria said...

yup..ade betulnya..:P

Bitter said...

betul betul..paling 'best' yg bab gadjet serabut gila tuhh..adehh..loding lama kot..hihi :)

Chachos Cheezy Wedges said...

TQ sebab setuju.. hahaha!!

Anonymous said...

lagu autoplay pun agak merimaskan.

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

nice info :)


excellence!

I do I need Iman said...

netul tue. bagus bgus. jgn cilok entri org tauu ;)

ana AuNi said...

yup! agree with u..
hehe..

✿ cik pieQa ✿ said...

saya sokong yang arif ! shortform melampau2 sampai naek juling translate. . .

minx ?
wats dat. . owh mintak upenye.

seX ?
OMG!bila baca takde kna mgna dgn ayat or entri. sampai 15 mint menelaah baru paham, rupanya seX = sekali. lol~

apik's said...

okehhh.. sgt berguna utk org yg baru nk belajor ni.. tenkiuuuu !!

Chachos Cheezy Wedges said...

cik pieQa :: hahaha... setakat nie x penah ag bace blog yg gune shortform smpai macam tu skali.. =)


apik's :: ur welkem... kita sama2 baru kat dunie blog nie.. hahaa..

nu ra in said...

agreed..pjg2 nt, org scroll je ke bwh trus..hihi..btw i'm a new blogger too

adiba ramli said...

what ur opinion tentang blog aku?ade bosan tak?HAHAA :)

nurain said...

cewwwwaaaah. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...