disable highlight

Followers

Thursday, 13 October 2011

RM 10K Untuk Kahwin.. At least..

Assalamualaikum w.b.t

Hari nie aku nak buat entry santai2 jer... lebih kepada laki2 tapi tak salah kalau kaum hawa nak baca jugak... sebabnya followers aku ramai kaum hawa(boleh terima tak sebab nie??)... ok, sebelum tuh aku nak panjangkan sket mukhadimah entry nie... boleh kan?? korang jawab tak boleh pon aku peduli ape.. hahaha!!


Entry before nie kan aku ada citer pasal test 1 kan?? aku start dengan "hoiihoiihoii" kat entry tuh untuk first time... lupa o tak baca lagi?? klik sini...  Disebabkan member2 aku nie sangat laa supportive, benda tuh pon boleh jadi isu untuk mem"Bahan" aku... time lunch pon kena bahan dengan diorang... memang shiiilakkkkkqq member2 aku nie... syaitoonnnnn!! tapi takpe, at least aku tahu member2 aku nie ader jugak bukak & baca entry aku.. wahahahaha!! nah <3 siket untuk korang... hahaha...

UPSR, PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
DEGREE : RM12,000 - RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
PHD : RM20,000 - RM30,000

Haaaa... da tengok da benda kat atas nie?? korang tahu kan benda nie apa?? nie laa prediction harga hantaran kahwin sekarang mengikut tahap akademik GF korang2... benggong apa laa aku nie citer pasal nie... macam desperate nak kahwin jek... padahal degree pon tak abes2 lagi... lupakan apa yang aku merepek nie... kembali kepada topik asal... agak2 korang kan, korang dekat bahagian mane?? ribu o belas ribu?? ke da sampai tahap puluh2 riban?? hahaha... nasib korang laa... GF korang da pandai2 sangat... kalau da sampai tahap puluh2 ribu tuh memang botak laa kepala woiiiii nak cari duit...

Ok, nilai nie secara kasar je & tak termasuk nilai tambahan lagi... korang nak tahu tak apa nilai tambahan yang aku nak cakap nie?? sekiranya GF korang tuh ada ciri2 seorang isteri yang bertanggungjawab & harus laa duit hantaran kena naik kannnnnn... mungkin tambah lagi RM 2-3 ribu untuk setiap satu... walaupun naik tapi berbaloi KOT... kalau taknak o sayang nak keluar duit baik korang takyah kahwin laaa... 
contohnya :
  1. Bangun awal
    Kalau GF korang nie memang jenis bangun awal memey untunggg laa korang... at least nanti lepas da kahwin takde laa korang pergi kerje lambat... lepas tuh pulak breakfast da ready before pergi kerja... perghhh!! memang terbaikkk...
  2. Pandai memasak
    Untung laa buat kali kedua kalau GF korang reti o pandai bab masak2 nie... takde laa lepas kahwin nanti asek makan nasi bungkus o fast food jekk.. buat kaum hawa takyah nak belajar semua jenis makanan tapi cukup laa korang master makanan feveret bakal husband korang... kalau tak tahu pergi tanya dengan bakal mak mertua korang cepat... hahaha...
  3. Pandai buat kerja rumah
    Untung laa buat kali ketiga untuk korang2 nie... maksud pandai buat kerja rumah tuh seperti mengemas rumah, basuh kain, jemur kain, angkat kain & lipat kain... semuanya berkaitan dengan kain.. tapi kalau aku boleh je buat basuh & jemur kain tuh... senang sebab ada washer machine kan... hahaha... 
3 contoh nie jelaa yang aku boleh pikir untuk sekarang nie... kepada kaum2 hawa, agak2 kalau korang nak duit hantaran tinggi boleh laa belajar & mempraktikkan benda2 sampingan yang aku da cakap kat atas nie... kaya weh family korang nanti... kah kah kah... 

Bagi kaum adam jangan laa korang risau pasal duit hantaran nie... aku ada satu alternative way untuk buat duit hantaran tuh jadi murah... apa kata time korang nak bertunang tuh pergi tawar menawar harga dengan family belah perempuan(kau ingat barang perabot ke??).. ataupon korang bertunang laa time nak dekat raya.. tak kisah laa raya melayu ke, raya cina ke o raya india... krismas pon boleh... boleh dapat SALE sket macam dekat Jusco o Parkson tuh... hahahahaha... joke je ehhhh... jangan marah... mana ada kahwin murah sekarang nie oiii... kalau "kahwin lari" ye laa murah tapi memang sampai cucu cicit laa family korang kena bahan...

To all reader, nie semua pendapat aku je ok... takde kena mengena dengan sape2 pon... kalau salah o tak setuju tegur laa aku nie ye... learn from our mistakes to get perfect in life... panjang pulak entry aku kali nie... lepas geram sebab lama aku tak update pasal entry berkaitan pendapat aku... semoga korang suka baca entry nie... Thank you sebab baca sampai habis... hahahahaha... 

p/s :: ada masa pergi update blog... study tak lagi nie... doakan aku yer... ^____^

18 comments:

Cik Jannah said...

okey ! mesti pandai amik hati org tua. kena ada.

Miss Dolce and Gabbana said...

ok set.Belajar sampai PHD then dalam masa yang sama belajar buat kerja rumah. vision 2012. :P

atiqa aris said...

aiseh xpndai masak.abesla xde org nk kawen ngn sy.haha

mimie said...

time2 tgh test gini blh fkir psl hantaran lagi? hahahaha!

Mrs Lurve said...

RM10K pun xckup, memg benar, bercakap dr pengalaman,,xsedar pun tiba2 duit abis huwaaaaaaaa,

Ain Zulaikha said...

agak2 kalau tak de 3 benda kat atas tu, hantara RM12k kena kurang kan ke tak eh? hehehhe

aleen aiden said...

hu3,masaklah lelaki nk kumpul dwet klo gaji biase2 je.haishhh

✿ cik pieQa ✿ said...

eh terkejut, tiga2 ciri tu aku ada.

sila kan kagum.

Aesya Zealous said...

aku plan nak amik master. byk jugak ek rm15,000.. bagus2..hahahaha

ayuyuuu :) said...

hahaha. okay.

benda tu mengarut sebenarnya.
macam jual anak dahh -.-

kena bedasarkan agama dan sikap gak lahh. both couple.

miratun madihah said...

kalau bagi kita kan, tak kisah pun hantaran berapa ribu,yang penting nikah.
buat apa nak letak hantaran tinggi bebagai,kalau pihak laki tu pi berhutang semata-mata nak kawin dgn kita ye dak?

hehe ni pendapat aku je,hehe

jijah said...

pergh..iwan nk kwin da la...dasat toi..ha5.....

Anonymous said...

waa.. ni da siap buat analisis ni. tak lama lagi lettu.. ^^

WAHIDA ALIAS said...

atleastt!!!hahaha..slmt mengumpul duet ea

Leods said...

Nak membajet leteeww.....ehem! ehem! well nice entry and I like..

EJA said...

wah ikut gred education..entry kita ada kena mengenalah..

http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/10/dilema-lelaki.html

jgn lupa dtg komen dan follow saya balik ye :)

Ain Zulaikha said...

oitttttt

MakNgah said...

skrg ni semua benda mahal.so kena naik harga la kan..yg penting nikahnya tu dulu.

kalau nak yg pandai masak, kemas umah semua tu baik upah maid je..almaklumlah pompuan zmn canggih ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...